

PRE-CONFERENCE WORKSHOPS						
From	То	Duration	Торіс	Learning Objectives	Speaker(s)	
9:00	10:00	60 mins		Registration & Refreshment		
10:00	12:00	120 mins	Management of Dyspepsia in Primary Health Care Setting (Interactive Workshop)	At the end of this part, the participant should be able to:  Discuss the definition, prevalence, common causes, signs, and symptoms of dyspepsia in primary health care patients.  Identify the appropriate and relevant algorithmic diagnostic evaluation tools and tests for differential diagnosis of dyspepsia in primary health care practice.  Differentiate between the evidence-based pharmacological and non-pharmacological treatment options for managing dyspepsia.  Establish and promptly apply criteria of referral to secondary health care.	Dr. Isamaldin Abdelbaqi Dr. Nashwan Mohamed Zainal Deen Mustafa Abdelhamied Abugesiesa	
12:00	14:00	120 mins		Al-Dhuhr Prayer & Lunch		
14:00	16:00	120 mins	Approach to Abnormal Liver Function (Interactive Workshop)	At the end of this part, the participant should be able to:  Differentiate between physiological and pathological LFT changes in pregnancy and across MAFLD, MASH, and viral hepatitis.  Formulate differential diagnoses based on LFT patterns and clinical presentation in different patient populations.  Identify appropriate investigations and management strategies for abnormal LFTs, ensuring safety for both mother and fetus in pregnancy-related cases.  Develop structured management plans for MAFLD, MASH, and hepatitis B and C, including lifestyle changes, pharmacological treatment, and monitoring.  Recognize when to refer patients for specialist care, ensuring timely interventions for advanced diagnostic procedures and multidisciplinary care.	Dr. Raza Ali Akbar Dr. Mohamed Zahid	
				MAIN CONFERENCE		
From	То	Duration	Торіс	Learning Objectives	Speaker(s)	
16:00	18:00	120 mins		Registration & Refreshment		
18:00	18:30	30 mins		Opening Ceremony		
18:30	19:00	30 mins	Qatar National Health Strategy 2024-2030	At the end of this part, the participant should be able to:  Discuss the overarching vision and specific goals of the National Health  Strategy (NHS) 2024-2030 in alignment with global health goals.  Integrate the implementation framework, timelines, roles, and responsibilities in anticipated health outcomes and improvements in the health system.  Establish mechanisms for collaboration to implement strategy, monitoring, evaluating, and reporting on the progress.	HE Sheikh Dr. Mohamed Hamad J. Al Thani	
19:00	19:30	30 mins	National Colon Cancer Early Detecting Program	At the end of this part, the participant should be able to:  Discuss the planning and implementation of the National Population-Based Bowel Cancer Screening Program.  Compare Qatar's Bowel Cancer Screening Program KPIs with previous and current indicators.  Identify the challenges and key success factors in implementing a robust National Based Bowel Cancer Screening Program in Qatar.	Dr. Shaikha Sami Abushaikha	
19:30	20:00	30 mins	Prevalence of Hepatitis Among Migrant Workers in Qatar	At the end of this part, the participant should be able to:  · Assess the epidemiology of hepatitis A, B, and C viruses among the migrant worker population of Qatar.	Dr. Laith Abu-Raddad	
20:00	20:30	30 mins	Gastrointestinal Disorders in QRCS WHCs	At the end of this part, the participant should be able to:  · Identify the burden of GI disorders at QRCS's WHCs.  · Explain the challenges of managing GI disorders in primary health care.  · Diagnose gaps in the systems of referral from primary to secondary health care to maintain a balanced referral system.  · Discuss QRCS's leading role in the health care system and present statistics of GI conditions among patients at WHCs.  Q&A (Interactive Session)	Dr. Hasan Kasem Dr. Mohamad Alabiad	

## Day 2 | Friday 15 November 2024

From	То	Duration	Торіс	Learning Objectives	Speaker(s)	
7:30	8:00	30 mins		Registration & Refreshment		
8:00	8:30	30 mins	Gastroesophageal Reflux Disease (GERD)	At the end of this part, the participant should be able to: • Discuss the etiology, risk factors, diagnosis, and management of gastroesophageal reflux disease (GERD).	Dr. Shiraz Salim Khan	
8:30	9:00	30 mins	GERD Extra GI Manifestations	At the end of this part, the participant should be able to: Discuss the extra underlying signs and symptoms of GERD and how to manage them.	Dr. Sushil Niraula	
9:00	9:30	30 mins	Dyspepsia	At the end of this part, the participant should be able to:  Define the appropriate diagnosis and management of dyspepsia in adults.  Assess the appropriateness of investigation, prescription, and referral of patients with dyspepsia visiting health care providers at primary health care organizations.	Dr. Ehab Elsaeidy	
9:30	10:00	30 mins	mins Coffee Break			
10:00	10:30	30 mins	H. Pylori Diagnosis & Management	At the end of this part, the participant should be able to: Identify the appropriate tests in diagnosis of H. pylori. Assess the pitfalls of H. pylori treatment.	Dr. Abdelnasser Elzouki	
10:30	11:00	30 mins	H. Pylori Study	At the end of this part, the participant should be able to: Identify the leading indications of H. pylori testing in Qatar. Assess the prevalence of gastric premalignancies and incidence of gastric malignancies in patients of H. pylori in Qatar. Select the most appropriate combination therapy for H. pylori in Qatar.	Dr. Mohamed Zohaib Khan	
11:00	13:00	120 mins		Al-Jumaa Prayer & Lunch Break		
13:00	13:30	30 mins	Viral Hepatitis	At the end of this part, the participant should be able to:	Dr. Ahmed Zaqout	
13:30	14:00	30 mins	Mastering MASH Management in Primary Health Care	At the end of this part, the participant should be able to: Identify risk factors for MASLD/MASH and advanced fibrosis. Integrate current and emerging noninvasive tests into liver health assessments. Discuss the pathogenic relationship between diabetes and MASH. Discuss the noninvasive prognostic biomarkers for risk stratification. Apply evidence-based guideline recommendations to select appropriate treatments.	Dr. Haidar Al-Bustanji	
14:00	14:30	30 mins	Approach to Jaundice in Primary Health Care	At the end of this part, the participant should be able to:  Discuss the concept of bilirubin metabolism.  Differentiate between the causes of jaundice and hyperbilirubinemia.  Establish the overall approach to diagnosis and management of jaundice.	Dr. Ibrahim Aldakhil	
14:30	15:00	30 mins	Approach to Lower GI Bleeding	At the end of this part, the participant should be able to: • Explain the basics of diagnosis and management of lower GI bleeding cases. • Compare between massive and simple lower GI bleeding. • Select the appropriate the	Dr. Ali Khalil	
15:00	15:30	30 mins		Al-Asr Prayer & Coffee Break		
15:30	16:00	30 mins	Peptic Ulcer Disease	At the end of this part, the participant should be able to:  Discuss the pathophysiology, possible causes, and clinical features/ consequences of peptic ulcer disease.  Integrate evidence-based treatment and follow up accordingly.	Dr. Mahmoud Alkrain	
16:00	16:30	30 mins	Approach to Dysphagia	At the end of this part, the participant should be able to: Identify the different types of dysphagia. Assess differences in the clinical presentation of each type. Establish an appropriate management and when to refer patients.	Dr. Firas Shaban	
16:30	17:00	30 mins	Acute Pancreatitis	At the end of this part, the participant should be able to:  Diagnose the underlying cause of acute pancreatitis.  Assess the severity of acute pancreatitis.  Select the appropriate acute pancreatitis management.	Dr. Mohamed Zahid	
17:00	17:30	30 mins	Gallstones (Gall Bladder Disease)	At the end of this part, the participant should be able to:  Discuss the pathophysiology and presentation of acute cholecystitis.  Identify key diagnostic tools for acute cholecystitis.  Explore different management options for acute cholecystitis.  Recommend surgical and nonsurgical treatment options.	Dr. Ahmad Zarour	

From	То	Duration	Торіс	Learning Objectives	Speaker(s)
10111	10	Delation	Торіс		Speaker(s)
			Irritable Bowel	At the end of this part, the participant should be able to:  Define irritable bowel syndrome (IBS) and differentiate it from other GI disorders.	Dr. Abdulwahab
8:00	8:30	30 mins	Syndrome (IBS)	· Establish an approach to IBS management using a patient-centered model.	Hamid
				· Identify pharmacological options for IBS management.	
				At the end of this part, the participant should be able to:	
8:30	9:00	30 mins	Inflammatory Bowel	· Identify types of inflammatory bowel disease (IBD).	Dr. Husam Saffo
			Disease (IBD)	Discuss the basics of diagnosis and treatment of IBD.     Assess when to refer patients.	
9:00	9:30	30 mins	Colon Cancer in	At the end of this part, the participant should be able to:  - Assess the prevalence, risk factors, signs, and symptoms associated with colon cancer.	Dr. Mai Mostafa
2.00	7.50	30 111113	Primary Health Care	Discuss early detection and prevention measures for colon cancer.	Dr. Mar Mostara
				At the end of this part, the participant should be able to:	
9:30	10:00	30 mins	Anorectal Disorders	· Identify the common anorectal disorders presented at primary health care centers.	Dr. Imran Khan
9.50	10.00	30 1111115	Anorectal bisorders	Diagnose the clinical presentation and underlying pathology of anorectal disorders.	DI. IIII ali Kilali
				- Establish a treatment and referral strategy.	
10:00	10:30	30 mins		Coffee Break	
				At the end of this part, the participant should be able to:	
				Differentiate between different types of diarrhea.	
10:30	11:00	30 mins	Approach to Diarrhea	Recognize red flags of diarrhea.     Establish a systematic approach to acute and chronic diarrhea management.	Dr. Anwar Joudeh
				Assess when to refer patients with diarrhea.	
				At the end of this part, the participant should be able to:	
11.00	11.20	20 mins	Tenualoss' Diasebas	Define travelers' diarrhea.	De Cuebil Niesule
11:00	11:30	30 mins	Travelers' Diarrhea	· Discuss the incidence and overall manifestations of travelers' diarrhea.	Dr. Sushil Niraula
				- Select an appropriate travelers' diarrhea management strategy.	
11:30	12:00	30 mins		Q&A (Interactive Session)	
12:00	13:00	60 mins		Al-Dhuhr Prayer & Lunch Break	
			5:	At the end of this part, the participant should be able to:	
			Diagnostic Approach to Acute Abdominal	· Discuss the step-by-step assessment of acute upper and lower abdominal pain in primary	
13:00	13:30	30 mins	Pain in Primary	health care.	Dr. Neeraj Tekkar
			Health Care	<ul> <li>Identify early manifestations of shock for immediate resuscitation and transfer to secondary health care.</li> </ul>	
				At the end of this part, the participant should be able to:	
42.20	44.00	20 :		Define chronic constipation and its underlying causes.	
13:30	14:00	30 mins	Chronic Constipation	· Assess the presented signs and symptoms of chronic constipation.	Dr. Firas Shaban
				· Implement management and preventive measures.	
				At the end of this part, the participant should be able to:	
14:00	14:30	30 mins	Mental Health & GI	· Assess the scale of mental health problems.	Dr. Javed Latto
			Disorders 1	Analyze the bidirectional connection between mental and physical health.     Demonstrate the role of primary health care in the provision of mental health services.	Dr. Khizara Amin
			Mental Health & GI	At the end of this part, the participant should be able to:  Analyze the qut-brain connection.	Dr. Ovais Wadoo
14:30	15:00	30 mins	Disorders 2	· Assess the psychological factors contributing to FGIDs.	Dr. Faisal Khan
				· Integrate evidence-based strategies to manage FGIDs in a primary health care setting.	
15:00	15:30	30 mins		Al-Asr Prayer & Coffee Break	
				At the end of this part, the participant should be able to:	
				Analyze the broad differential diagnosis of patients presented with abdominal bloating,	Dr. Abdulwahab
15:30	16:00	30 mins	Approach to Bloating	belching, or distention.	Hamid
				Demonstrate a streamline diagnostic approach to bloated patients.     Establish evidence-based strategies for managing bloated patients.	
			Non-Cardiac Chest	At the end of this part, the participant should be able to:  Assess patients with chest pain complaints to rule in/out a GI-related origin.	Dr. Dilu
16:00	16:30	30 mins	Pain	· Formulate an accurate differential diagnosis for non-cardiac chest pain.	Viswanadhan
				Recommend a basic initial therapy for patients with chest pain.	
				At the end of this part, the participant should be able to:	
16.20	17.00	20	Ocular Manifestations	Identify ophthalmic ailments relevant to GIT diseases.	Dr. Mohamed
16:30	17:00	30 mins	of GI Disorders Elsewhere	Discuss the potential GIT mechanisms affecting the eyes.     Explain the pathogenic role of microbiome disturbances.	Alakshar Mr. Saed Saefan
				Integrate a systematic review of H. Pylori infection and eye diseases.	inii saca saciali
17:00	17:30	30 mins		Conference Closing	
				35	